Bas en Chantal: ‘Wij hebben een band’
We ontmoeten Bas en Chantal buiten het hoofdkantoor van ’s Heeren Loo in Middelburg, direct na hun fotoshoot voor 'Wij hebben een band'. Ze hebben duidelijk een leuke middag gehad. Dat is geen verrassing, want de chemie tussen cliënt en begeleider is precies de reden dat we met hen spreken. Bovendien heeft Chantal als zij-instromer een inspirerend verhaal te delen. Ze is helemaal op haar plek in de zorg.
De sterke band
“We hebben elkaar nu ongeveer twee jaar geleden leren kennen, toch Bas? In de locatie Prelaatweg in Westkapelle,” begint Chantal enthousiast. Bas woont daar op een woongroep met acht jonge mannen in totaal. “Ik werd zijn begeleider, waardoor we al snel goed contact hadden. Als Bas ergens tegenaan loopt proberen we dat samen op te lossen.”
Net als broers en zussen
Laatst was er bijvoorbeeld een ergernis over het schoonmaken van de gedeelde woonruimte. “Ik vind het vervelend als het niet netjes is,” zegt Bas een beetje terughoudend. Hij vindt het lastig om dit zelf aan te kaarten bij zijn medebewoners, maar met hulp van Chantal wordt het opgelost. Op de vraag of hij vriendschappen heeft in de woongroep, geeft Bas eerlijk aan: “Soms wel, soms niet.” Chantal glimlacht en voegt toe: “Het is net als met broers en zussen. Dat wrijft ook wel eens, maar het komt altijd goed.”
Iets waar Chantal bij helpt
Chantal helpt ook bij het regelen van Bas' afspraken, zoals zijn aanstaande verjaardagsfeest. “Daar ben je druk mee bezig!” zegt ze. Bas vertelt glunderend dat hij naar Restaurant Tafelen gaat: “Met een begeleider en een medebewoner.” Lekker uit eten dus. Chantal: “Ik baal wel dat ik niet aan het werk ben, anders kon ik ook mee!”
In het Werklab
Doordeweeks is Bas te vinden in het Werklab. Daar vindt hij timmeren en koken de leukste taken die hij heeft. Bas: “Ik maak graag soep. Ik kook voor mezelf en de groep.” Chantal vervolgt: “Eén keer in de week kook jij voor de hele groep. En één dag in de week doe je de boodschappen samen met de begeleiding. Jullie eten dan samen op jouw kamer. Dat doen anderen niet. Dat is echt iets van jou, Bas.”
De succesmomenten
Wat deze band zo speciaal maakt? “De ups en downs. Je leert elkaar kennen als het wat minder goed gaat. En het is voor Bas op zo’n moment, denk ik, belangrijk dat hij ziet dat je er voor hem bent,” benadrukt Chantal, terwijl Bas instemmend knikt. “En de succesmomentjes natuurlijk! Als we zien dat je steeds iets dichter bij je doelen komt.”
Het begon te kriebelen
Vier jaar geleden begon Chantal als zij-instromer. “Ik had eigenlijk al op jongere leeftijd de wens om in de zorg te werken, maar ik koos uiteindelijk voor het kappersvak,” aldus Chantal. “Toch kwam ik in aanraking met mensen met een beperking. Meestal mocht ik hen knippen, omdat ik geduldig ben. ”
In de kapperswereld is het een slecht teken als het ‘kriebelt’, maar voor Chantal was dit positief. “Ik bedacht me dat ik de stap wilde maken. Het is nu of nooit. Een goede beslissing waar ik nooit spijt van heb gehad.”
Een tip voor zij-instromers
Voor degenen die, net als Chantal, het verschil willen maken: “Ik ben altijd goed begeleid vanuit de CPL/jobcoach. Je moet je voorstellen dat je eerst op gesprek komt, in mijn geval op dit kantoor in Middelburg. Vervolgens word je ingedeeld en draai je diensten terwijl je één keer per week naar school gaat. Ik waardeerde de korte communicatielijnen en voelde me echt gesteund. Tot op de dag van vandaag heb ik nooit het gevoel dat ik stilsta, omdat ik mezelf blijvend kan uitdagen om de beste zorg te leveren met het team.”
Moeilijk Verstaanbaar Gedrag
De connectie die Chantal met Bas heeft, maakt dit werk voor haar extra bijzonder. “De doelgroep, MVG (Moeilijk Verstaanbaar Gedrag), is echt wat voor mij. Je bouwt na verloop van tijd een sterke vertrouwensband op. Als dit je aanspreekt, zou ik zeggen: gewoon doen! Loop eens een dagje met ons mee."
Benieuwd naar onze vacatures of wil je een keer meelopen?