Bibi en Sjaak: ‘Wij hebben een band’

De zon straalt, en voor even lijkt de zomer weer terug te zijn op deze prachtige septemberochtend in Domburg. Maar eigenlijk is het op Hof Domburg altijd genieten. Vooral voor Sjaak, die veel plezier haalt uit zijn werk bij de technische dienst. Hij heeft heus wel eens een uitdaging te overwinnen, maar daarbij krijgt hij de steun van begeleider Bibi. Samen vertellen ze over hun gelijkwaardige band.

‘One of the guys’

Bibi begint: “Ik ben hier anderhalf jaar geleden begonnen als vervanger van een collega. Het was behoorlijk lastig voor 's Heeren Loo om een geschikte invaller te vinden, omdat het werk hier fysiek zwaar is. Maar dat leek mij juist hartstikke leuk. De klik was er gelijk. Tussen het team, de medewerkers van Roompot, Sjaak en mij... We hebben een goede band, toch?” Sjaak stemt in: "We kennen elkaar door en door."

“In de ochtend haal ik met een grote bus de cliënten op, houden we een werkbespreking en verdeel ik de taken. Aan het einde van de dag breng ik iedereen weer naar huis.” In het geval van Sjaak is dat geen gedeelde woonruimte. Hij heeft zijn eigen appartement. “Ik woon alleen in Philadelphia,” zegt hij trots.

Van poetsen tot sjouwen

Voor Sjaak is het nu zijn derde jaar bij Hof Domburg. “Ik ben hier via m’n moeder en een begeleider terechtgekomen. Ik ging kijken of het iets voor me was, en ja het was wel iets voor mij,” knikt hij. Zijn favoriete klus? De bowlingbaan. “Eerst maak ik de baan schoon en daarna spray ik hem in zodat de ballen goed rollen,” legt hij uit.

Bibi vult aan: “En je helpt ook elke week met het rondbrengen van het linnen, toch?” Sjaak: “Ja, ik rijd dan met een golfwagentje naar de huisjes toe. Soms zijn het er wel honderd.” Bibi voegt eraan toe: “Vandaag worden er nieuwe bedden in de huisjes geplaatst. Dat doen wij ook.” Ze glimlacht. “Je had dunne armen toen je begon, Sjaak, maar inmiddels heb je flinke spierballen gekregen.”

Sjaak voelt zich goed


Op de vraag of Bibi hem wel eens helpt, zegt Sjaak: “Ja, als ik ergens mee zit, zoals bij het zwembad, waar ik soms gespannen van kan worden.” Bibi merkt op: "Maar dan praten we er samen over. Ik observeer wat er gebeurt en geef hem tips om te ontspannen. Soms praten we over zijn verleden en over de dingen die zijn angsten veroorzaken.” Sjaak: Dat helpt mij en brengt me rust. Maar nu heb ik dat niet meer zo vaak, het gaat goed.”

Dromen over auto’s en vloggen

Bibi en Sjaak bezoeken ook wel eens andere locaties tijdens hun werk. “In de bus hebben we goede gesprekken,” vertelt Bibi. Bijvoorbeeld over Sjaaks dromen. “'Zou ik vlogger kunnen worden?'” vraagt hij dan, terwijl hij zijn zonnebril als telefoon vasthoudt en Enzo Knol imiteert. “Hij zou ook een Lamborghini of Porsche willen,” voegt ze eraan toe. “Daarom bespreken we openlijk hoe lastig dat kan zijn.” Sjaak vult aan: “Ja, soms voelt het oneerlijk.”

Een gelijkwaardige band

Bibi concludeert: “Het allerbelangrijkste vind ik dat we gelijkwaardig zijn. Alles is bespreekbaar, niets is verplicht. Pushen heeft volgens mij helemaal geen zin. Ik wil dat iemand als Sjaak zichzelf mag zijn en binnen zijn eigen beperking een zo’n gelukkig mogelijk leven kan leiden.”


Wil jij ook het verschil maken als begeleider?