Crisisopvang voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking

Gaat het helemaal niet goed met je? Loop je thuis vast? Of wordt het zelfs gevaarlijk voor jezelf of voor anderen? Als er echt geen andere mogelijkheden zijn, kun je tijdelijk wonen bij ’s Heeren Loo. Je woont dan een tijdje niet op je eigen woonplek, maar in een gezinshuis óf in een behandelgroep.

In het gezinshuis of de behandelgroep kom je tot rust. Het is er veilig. En je krijgt de begeleiding en behandeling die je nodig hebt. De crisisopvang duurt maximaal 2 keer 6 weken. Fijn als je daarna weer naar je eigen woonplek kunt. Thuis bij je ouders, je eigen appartement of de woongroep. Lukt dat helaas niet? Dan ondersteunen we je bij het vinden van een geschikte woonplek.

Wil je gebruikmaken van de crisisopvang bij ’s Heeren Loo? Bespreek dit dan met bijvoorbeeld je huisarts of iemand van het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw woonplaats. Zij helpen je bij het vinden van een goede oplossing en kunnen je eventueel naar ons doorverwijzen. 

In een gezinshuis of een behandelgroep

Een gezinshuis

Ben je zes jaar of jonger? Dan is de kans groot dat je een poosje in een gezinshuis kan wonen. Daar wonen kinderen of jongeren die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Je woont hier in een gewoon huis, samen met andere kinderen. De gezinshuisouders begeleiden jou. Ze geven je een warm en veilig thuis. Zo kom je tot rust.

Lees meer over wonen in een gezinshuis.

Een behandelgroep

In een behandelgroep woon je samen met mensen die ook zijn vastgelopen en op zoek zijn naar hoe dat komt en hoe het anders kan. Is de behandelgroep voor jou een passende plek? Dan maken we samen een begin. Waarom ben jij vastgelopen? Wat gaat goed? Wat is lastig? En welke ondersteuning kan jou helpen zodat je weer verder kunt?

Lees de verhalen van Naomi, Jason en Bianca:

Crisisopvang bij 's Heeren Loo

Crisisopvang bij 's Heeren Loo is:

 • Tijdelijk: 6-12 weken
 • Wonen in een gezinshuis of een behandelgroep
 • Voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking
 • Rust en veiligheid
 • Begeleiding en/of behandeling

Krijg je te maken met crisisopvang? Dit is handig om te weten:

 • Welke ondersteuning jij krijgt, hangt af van jouw leeftijd en situatie. Je gaat tijdelijk naar een gezinshuis of een behandelgroep. Je bent hier overdag, ‘s avonds en ’s nachts.

  Het belangrijkste is, dat jij tot rust komt. Én dat de mensen in jouw eigen omgeving tot rust komen. Zoals jouw ouders of verzorgers, en de zorgverleners die jou altijd ondersteunen.

  De professionele begeleiders bekijken wat jij nodig hebt. In een gezinshuis kom je vooral tot rust. In een behandelgroep krijg je zo nodig ook behandeling. Bijvoorbeeld van een gedragskundige.

 • Hoe lang je niet thuis woont, hangt natuurlijk af van jouw situatie. De crisisopvang duurt 6 tot maximaal 12 weken. Je hebt dus alle tijd om tot rust te komen, in een veilige omgeving.

  Daarna ga je weer terug naar jouw eigen woonplek. Thuis bij je ouders, je eigen appartement of de woongroep. Lukt dat niet? Dan gaan we samen met jou en je ouders/verzorgers op zoek naar andere geschikte woonplek.

 • Tijdelijk wonen in een gezinshuis of een behandelgroep kost geld. Maar dat hoeven jij en je ouders niet zelf te betalen. Je hebt wél toestemming nodig voor deze hulp. Dat heet: een indicatie of een beschikking. In een indicatie staat welke zorg jij nodig hebt. Een indicatie aanvragen kan best ingewikkeld zijn. We geven je graag advies.

 • Ga jij een tijdje naar de crisisopvang? En ga je overdag naar dagbesteding of naar school? Dan is het misschien handig dat je met de taxi kunt. Wij helpen jullie graag bij het regelen van het taxivervoer. We kunnen het vervoer niet altijd zelf regelen, maar we kunnen je wel helpen bij het regelen.

Meer weten

Wil je meer weten over crisisopvang? We vertellen je er graag meer over.

Neem contact op
Terug naar boven