Diëtetiek voor mensen met een (verstandelijke) beperking

Sommige mensen met een (verstandelijke) beperking hebben problemen met eten of drinken. Bijvoorbeeld omdat ze te veel of te weinig eten of de verkeerde dingen eten. Of omdat ze zich vaak verslikken. Voor advies en begeleiding kun je terecht bij onze gespecialiseerde diëtisten. Zij weten alles over problemen over eten en drinken bij mensen met een beperking.

Diëtetiek kan helpen bij

  • Ongewenst gewichtsverlies, ondergewicht of ondervoeding
  • Kauw- en slikproblemen
  • Diabetes Mellitus type I en type II
  • Decubitus of osteoporose
  • Maagdarmproblemen
  • Aangeboren stofwisselingsziekten.

Wat is diëtetiek?

Een diëtist behandelt problemen rond voeding. Dit kan gaan om eetproblemen bij epilepsie of diabetes, autisme of ADHD. Maar ook om eetstoornissen zoals anorexia of ernstige eetbuien.
Tijdens een intake bespreken we het probleem, het doel van de behandeling en het eetgedrag. Ook laten we zo nodig laboratoriumonderzoek doen naar stofwisselingsgegevens. Daarna maken we een behandelplan. Vaak is dat een dieetadvies in combinatie met gedragsverandering.

We betrekken jouw kind of familielid zoveel mogelijk bij de behandeling. Zo nodig gebruiken we hulpmiddelen zoals beeldmateriaal of de Stippencoach, met Stip naar een gezond gewicht. Ook geven we advies aan de begeleiders en familie.
Diëtetiek verzorgt ook voorlichtingsbijeenkomsten voor cliënten, hun familie en begeleiders.

  • Een dieetbehandeling kan onderdeel zijn van behandeling door een multidisciplinair team. Bij overgewicht betrekken we bijvoorbeeld een fysiotherapeut, pedagoog en bewegingsagoog. Bij eet- en drinkproblemen werken we samen met een ergotherapeut, fysiotherapeut en logopedist en bij diabetes betrekken we een arts of praktijkondersteuner.

  • Alle mensen met een verstandelijke beperking met problemen rond gezondheid, gewicht en eetgedrag.

  • Hoeveel behandelingen er nodig zijn hangt af van het soort dieet en hoe ingewikkeldheid de situatie is. Na het eerste gesprek kan een diëtist hier meer over zeggen. De behandeling vindt plaats op de polikliniek of op de woon- of dagbestedingslocatie.

Diëtitiek bij jou in de buurt

Je weet nu meer over de mogelijkheden van diëtetiek. Je kunt voor behandeling door een diëtist terecht in onze poliklinieken door heel Nederland. Vind een polikliniek in de buurt.

De poliklinieken zijn onderdeel van expertisecentrum Advisium. Daar werken specialisten met veel kennis en expertise om mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of andere beperking te onderzoeken, behandelen en te begeleiden. Dankzij de bundeling van deze kennis en expertise vinden we altijd een oplossing.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over diëtetiek? Of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Neem contact op